Guide til garderoberejsen: planlæg din garderobe til fremtiden


 

Jeg er tilbage med endnu mere snak om garderoben. Jeg ved godt, at det har handlet rigtig meget om garderoberejsen de sidste mange måneder, men jeg har virkelig nydt det. Jeg har gennem de sidste mange år, snakket om min garderobe og personlige stil som en rejse. Jeg er mange gange gennem årenes løb blevet spurgt meget ind til, hvor man skal starte henne på denne rejse. Derfor har jeg virkelig nydt at gå i dybden og lave denne guide. Jeg har samtidig brugt de sidste mange måneder, samtidig med jeg har udviklet denne guide, på at tage et nyt blik på min egen garderobe og virkelig reflekterer over hvad jeg har hængende i skabet. Og sådan er det jo, når man bygger en virksomhed op så personligt som jeg, så kommer indholdet på min side bare til at handle rigtig meget om det som sker i mit liv.  

Nå, tilbage til garderobesnakken: Nu har du været igennem en dagbog, analyse, du har reflekteret over dine resultater og du har sorteret ud så du kun har alt det, som du gerne vil bruge! Men hvordan undgår man så, at man ikke ender med at sy og købe noget, som man slet ikke bruger igen? Man planlægger! 

Men det kan være uoverskueligt at planlægge, specielt hvis man er både en skabende sjæl eller har mange ideer til hvad man kunne sy. Planlægning skal jo ikke tage al spontanitet ud af dig. Så når du skal til at planlægge så husk at være realistisk. Stil dig spørgsmål inden nu starter. Hvad kan jeg bedst lide at sy? Og hvad skal jeg ikke have mere af i min garderobe? Samt hvordan vil jeg gerne have at min garderobe skal være? Er den forestilling jeg har i mit hoved omkring min stil realistisk for det liv jeg lever? Og hvilken garderobe vil jeg arbejde hen mod at have? 

Gennem tiden er der lavet mange forskellige måder og teorier til hvordan man bedst har en garderobe. Her er et udpluk af dem jeg kender eller selv har prøvet: 

  • Capsule wardrobe: Altså “Kapslen” hvor man kun må have ex. 30 stykker tøj (eksl. Undertøj, strømper og sportstøj mm) og hvor alt kan passe sammen på kryds og tværs. Du roterer din garderobe hver 3 måned, sådan at du har en “sommer kapsel” og en “efterårs kapsel” osv. Denne metode kræver plads, da du skal have 3 sæsoner liggende i opbevaring så du kun har den aktuelle sæson fremme. Det kræver også dedikation, da man skal gide at pakke tøj frem og tilbage fra opbevaring, men samtidig giver den også meget ro og overblik i hverdagen, da du undgår tøjkriser.  

  • Jeg har prøvet at bygge min garderobe op i sæt og outfits. Jeg har plads til en stor garderobe; for det kræver det hvis du tænker i sæt. Ulempen ved dette er, at du ofte kommer til at låse dit tøj til specielle sammenhænge og måske går glip af noget potentiale som et stykke tøj kan have. 

  • Den opdelte garderobe. Fx én til fest, én til hverdag, én til arbejde osv. Den fungerer bare ikke til mig, da jeg har mange garderober i én. Men måske virker den for dig? Måske har du på dit arbejde brug for at du har skjorte på, men føler ikke, at dette nødvendigvis er din personlige og private stil, så kan det for nogen virke befriende at have det opdelt. Måske oplever du det samme hvis du arbejder i uniform.  

Der er sikkert flere typer end de 3 jeg har skitseret, måden vi tænker på vores garderobe er forskellige. Personligt tænker jeg i sæt og outfit, fordi jeg virkelig elsker at lege med min garderobe. Men jeg vil også lige pointere, at mine outfits ikke er låst, så jeg må godt bruge tingene i nye sammensætninger. Jeg har ting som jeg bruger få gange om året men som gør mig glad når det kommer på og jeg har ofte haft disse ting i 10- 15 år. Jeg har også ting som er mine yndlings, og kommer på med det samme efter det har været til vask. Jeg kan også godt have noget som jeg ved komme på en dag men som stadig hænger på en bøjle fordi jeg mangler en bluse i den helt rigtige farve som kan passe til. For mig kan det godt tage år at lave et perfekt outfit og det synes jeg er ok. Jeg synes jeg har arbejdet mig hen imod “den organiske garderobe”. 

Som jeg har nævnt tidligere, så er vores stil, men også hvordan vi bygger vores garderobe op, et meget et personligt tema. Er man typen som drømmer om kapsel garderoben så kræver det disciplin og stram planlægning. Hvis man er outfitsbaseret kræver det plads så du ikke mister overblikket og en lyst til at bruge tid og lege i din garderobe. Er du 3-i-1 typen så er du mere påvirket af dine omgivelser fx arbejde, fest osv. Her nytter det jo ikke at 50% af din garderobe er lange pallietkjoler, medmindre du er confrencier eller tryllekunstner. Vores garderobe skal afspejle vores personlighed men også det liv vi lever. Vi skal også huske at være realisitske: hvis du cykler hver dag til arbejde, så dur stramme cocktailkjoler måske ikke, selvom du måske elsker dem – overvej hvordan du kan forene din drøm om din garderobe, med det liv du lever.  

 

Personligt så drømmer jeg mig hen mod at alt tekstilt i min garderobe er hjemmelavet. For mig er det et realistisk mål, men jeg har et benspænd: Der er visse ting jeg HADER at sy; jeg gider nemlig ikke at sy basisting som t-shirts, toppe og simple skjorter. Men det er ting jeg mangler for at kunne binde min nuværende garderobe sammen. Så enten må jeg bide i det sure æble og bruge én dag på at sy mig nogle basis-ting – eller også må jeg opgive min drøm om en 100% hjemmelavet garderobe.  

Nu kommer vi så til mit værktøj til at planlægge sin garderobe. Jeg bruger to ting: En liste hvor jeg noterer mine ønsker: need to have og need to make – og så har jeg en app på min telefon som hedder pantone. Det er en farve app som er rigtig god til at gengive farver og jeg bruger den til bedre at kunne vælge farver der passer til noget i garderoben når jeg enten handler stof eller købe tøj. Det bedste er selvfølgelig at du har det stykke tøj med du skal købe noget til. Men hvis det er en meget speciel farve så kan du ikke bruge det til noget at du skal bruge en blå top eller en grøn nederdel for blå er ikke bare blå og det samme gælder for alle andre farver. Så jeg bruger denne app til at tage et billede af det jeg skal have købt noget til og så har jeg altid en reference på mig med en relativ god farve reference på. 

Så med denne app og min liste har jeg altid en mulighed for at undgå at lave fejlkøb. Jeg viser i en video på min Instagram i dag hvordan jeg bruger den.

Her kan du se hvordan min liste ser ud og der er også et print du selv kan printe hvis du også vil i gang men en liste på telefonen, i en notesbog eller på andet kan altså også bruges.  

Her er min måde at planlægge. Jeg vil våge at påstå at den kan bruges uanset hvilke type du er. Den eneste forudsætning er at du har ryddet ud og op i skabet og der nu kun hænger det du vil arbejde videre med. Jeg har også vedhæftet nogle videoer, hvor jeg snakker om processen.

  1. Det første du skal se på, er om du har nogle enlige stykker tøj, som IKKE kan parres med noget af det du har i forvejen. Disse har min højeste prioritet. Hæng dem til side. 

  2. Tjek om du mangler nogen basisting. Basis er forskelligt for person til person så du behøver ikke at tænke sort og hvidt. For mig er en basis noget jeg kan bruge i mere end 4 forskellige sammenhæng men for dig kan det være 5 hvide t-shirts, fordi du har en på hver dag, det kan også være en underkjole i din hudtone eller en pink bodystocking det gør noget der giver mere sammenhæng til netop din garderobe. Du kan her se tilbage på tidligere steps i denne guide, fx analyse og reflektionen. Her fandt jeg fx ud af at grøn og lilla er basisfarver i min garderobe. 

  3. Når du så har fundet ud af hvilke basis du mangler at anskaffe eller sy, det er noteret på din liste, så se om du kan flytte nogle af dine enlige stykker tøj ind i garderoben igen. Det kan jeg i hvert fald ofte. 

  4. Nu ser du igen på det enlige stykker tøj, som du ikke ved hvordan du skal bruge. Jeg tager det på og prøver det og ser hvilke snit jeg synes ville passe til. Jeg tænker enten at designe noget selv der kan få det i brug og planlægger at det skal sys - eller jeg lader den være mere åben og notere hvad jeg godt kunne tænke mig at finde, tager et billede i Pantone appen og gemmer farvepaletten til fremtidig brug. Hvis du efterlader den åben, kan det være på din liste, at du skal finde et mønster til at sy. Hvis du ikke er typen der bruger meget tid på at planlægge og overveje din garderobe, så er det også nu du skal overveje om de enlige stykker tøj der kræver så meget, at det ikke kan løses ved at style det med en af dine basic, skal have en plads i din garderobe – husk at kill your darlings. 

  5. Når du har noteret på din liste, så husk, at det at skabe en garderobe er en proces. Lad være med at turbo shoppe alt på listen, mærk lige efter og byg stille og roligt op. Det som i fremtiden skal ind i din garderobe skal være der i mange år så fat mod og hav tålmodighed. Husk at køb kvalitet uanset om det er metervarer eller færdigsyet tøj, dårlig kvalitet kan aldrig betale sig. 

  6. Det sidste er, at der på din liste nu er et tomt felt: “nice to have”. Dette er din drømme-liste. Her skriver du dine ønsker al– det skal være noget særligt. For det er ikke noget du har brug for, så det er det der skal gøre dig blød om hjertet. For mig er det ofte her jeg bruger tid på et vildt mønster på en hjemmestrikket cardigan, eller et broderi på en kjole eller en basis bluser i en helt uhørt god kvalitet som jeg tillader mig selv at købe i stedet for at sy selv. Her skal du passe på, for din garderobe må ikke bestå af kun “nice to haves”, for så er det du ender med en masse enlige stykker tøj, som i starten af listen. Men hvis du nu har én kjole, som er din “nice to have”, så vil du heller ikke have tøjkrise næste gang du skal til fest, fordi du vil have den som din yndlings. Dit “nice to have” er kun særligt og gør dig blød om hjertet fordi det er noget du har forkælet dig selv med.