Sådan sætter du farver sammen
At skabe den perfekte garderobe handler ikke kun om at have tøj, der sidder smukt og fremhæver ens personlighed. Det handler også om at have tøj, som passer sammen - både i snit men også i farver. For rigtig mange kan det være vigtigt - det med farver. I dette indlæg skriver jeg lidt om at finde sin farve. Men hvad gør man så, når man har fundet sin farve? Og betyder det så, at man kun kan gå i den farve? Heldigvis gør det ikke det - og i dette indlæg, vil jeg dykke ned i farvesammensætningens anatomi.
Mange tyr til kun at gå i de klassiske og neutrale sort, hvid, grå og nude, fordi så er man da nogenlunde sikker på, at det passer sammen. Men der er mange måder at gribe det an på, og jeg mener, at man kan være lige så sikker med en farvet garderobe som med en farveløs. Det handler bare om at sammensætte farverne rigtigt.
Det at sammensætte farver findes der en masse teori om. Så det jeg fortæller her, er ikke noget, jeg selv har trukket op af hatten. Samtidig er det også en voldsom forenkling af selve farvelæren, for vi skal jo ikke skabe stor kunst, vi skal ”bare” have en garderobe, som fungerer.
Jeg har valgt at inddele farverne i 4 kategorier. De første 3 findes reelt - hvorimod den sidste, mere er én, jeg synes er uundværlig, når vi taler farve i en modesammenhæng.
Monokrom
Denne måde at sammensætte farver på er den nemmeste. Her tager man udgangspunkt i en farve - fx. blå - og så arbejder man med den over hele linjen. Her er alle blå farver velkommen - også noget med blå mønstre. Jeg vil også mene, at kombinationen sort, hvid, grå og nude indgår under denne kategori, da det alle er neutrale farver. Men det kan sikkert diskuteres.
Analog
Analog betyder, at du skal vælge farver, der ligger ved siden af hinanden på farvehjulet. Fx som rød-pink-orange, turkis-blå-grøn, blå-lilla-pink osv.
Samme Glød
Denne farvesammensætning synes jeg er meget effektfuld. Glød betyder, at så længe at de farver du vælger, er lige kraftige, sarte, brændte eller klare, så vil de fungere sammen.
Mønster amok
Denne kategori findes ikke i nogen teoribøger om farver. Men i min verden er mønstre - og det at sammensætte dem - noget, som er vigtigt i et modeperspektiv. Det at mixe mønstre på kryds og tværs er for de modige. Men reglerne for at mixe mønstre bunder i de tre andre; monokrom, analog og samme glød. Dvs. at du kan bruge alle mønstre sammen, så længe du bare overholder èn af de første tre kategorier.
Min veninde Pia er simpelthen mester i at mønstersammensætte. se hendes fantastiske stil her